Jana Schulz | Patientberättelser | Hollister SE

Berättelser om triumf och inspiration

Hollisters inkontinensvård är engagerad i människor och vill förbättra deras liv. Det börjar med användardriven forskning och utveckling, i kombination med en långvarig tradition av tekniska framsteg och hängivna experter som förstår vikten av högkvalitativa sjukvårdsprodukter för att återfå och bibehålla självständiga liv. Följande berättelser kommer från verkliga medlemmar i gemenskapen kring Hollisters inkontinensvård – produktanvändare, vårdare och kliniker – som är engagerade i livet. Dessa mänskliga berättelser vittnar om vår vägledande princip: Människan först.

Jana Schulz, Tyskland

När Jana Schulz berättar en historia skräder hon inte orden och avviker inte från ämnet i onödan. Hon påminner om Östersjön, vid vars kust hennes hemstad Greifswald ligger: ärlig, rättfram och ibland lite stormig. Frasen "energiknippe" måste ha myntats för Jana. 39-åringen formligen gnistrar av livsglädje och lycka – egenskaper som passar perfekt till hennes jobb. Hon är chef för Greifswald Meeting House, en institution som samlar 30 självhjälpsgrupper, organisationer och förbund för personer med fysisk funktionsnedsättning under ett tak. En speciell mötesplats som är unik för Tyskland, i alla fall minst lika unik som dess direktör.

"Jag trodde ärligt talat jag höll på att bli galen!"

Utan ett spår av sorg eller förtvivlan berättar Jana om de första symtomen av hennes multipel skleros (MS) – domningarna i benen och de första tecknen på trötthet, som hon trodde berodde på alla timmar som hon arbetade stående som blomsterhandlare. Och medan många andra med samma åkomma kämpar med att förstå orsaken till denna smygande sjukdom är den uppenbar för Jana: hennes fars bortgång som hon som "pappas flicka" inte kunde acceptera. Idag instämmer även Janas läkare med att denna förlust och den mentala stress som den innebar kan ha triggat igång sjukdomen.

Sålunda började vad Jana kallar sitt "andra liv", en fras som ofta återkommer i samtalet. Detta andra liv började för 12 år sedan när hon fick diagnosen MS. En sjukdom som den unga kvinnan inte ägnat en tanke åt förrän den på ett ögonblick förändrade hela hennes liv: kateterisering, lära att ge sig själv injektioner, rehabilitering, ett liv i rullstol – för Janas mentala tillstånd var perioden omedelbart efter diagnosen extremt svår. Tills hon sa till sig själv "Du måste kämpa!"

Att hon måste börja om från början vid 27 års ålder var jobbigt under den första perioden. Särskilt det faktum att Jana inte kunde fortsätta arbeta och plötsligt befann sig en situation där hon måste leva på understöd. "Det var ett hårt slag. Man frågar sig själv "Vad ska jag göra nu?"." Det dröjde länge innan Jana kunde hantera denna nya realitet eftersom hon samtidigt konfronterades med många andra svåra frågor: "Vad ska jag göra hela dagen?", "Hur ska jag hantera att jag kommer att bli beroende av hjälp utifrån?", "Hur kan jag behålla min självständighet trots allt detta?"

Jana hittade svaren i vad hon kallar sitt andra liv. "Jag var helt medveten om att mitt gamla liv var borta och att något helt nytt nu tog sin början. Jag ville acceptera det och få det att fungera för mig på bästa sätt." Hon accepterade sin sjukdom och började så småningom att inte längre se den som en börda utan som en möjlighet till förändring. Jana tog tillfället i akt. MS hade till och med en viss befriande effekt, idag vågar Jana göra saker som förut var otänkbara för henne.

Som tatueringen av draken på hennes rygg eller hennes engagemang som volontär. "Man ska helt enkelt hänge sig då och då och göra saker man aldrig annars skulle våga! Det är lustigt att jag var tvungen att bli så sjuk för att nå denna punkt. Ibland vill jag bara skaka på huvudet åt allt." Janas motto är "fortsätt leva" och låt inte din sjukdom dra ner dig. Tyna inte bort hemma utan njut av vardagens små nöjen, allt från ett besök hos frisören till att gå ut och shoppa. Hon vill definitivt inte drabbas av vad hon kallar "få-uppmärksamhet-syndromet" hos patienter: "Jag är sjuk. Tyck synd om mig."

Janas andra liv har också medfört att hon lärt känna personer som hon kanske aldrig skulle träffat i sitt första liv. "Jag är verkligen tacksam för alla fantastiska människor som jag träffar varje dag på jobbet." Hon upptäckte Meeting house 2003 via en MS-självhjälpsgrupp för unga patienter som nyligen fått diagnosen. Tre år senare erbjöds hon befattningen som direktör som hon accepterade utan längre betänketid. Det som ursprungligen var tänkt som en enkel "meet-and-greet"-funktion blev till ett jobb "som idag är en del av mitt liv". På Meeting House arbetar Jana med många saker: integrationen av personer med funktionsnedsättning i samhället, utbytet mellan patienter om problem som ligger utanför deras olika funktionsnedsättningar, rådgivning i alla dess former. Denna livfulla gemenskap av helt olika människor och personligheter är en av meningarna som Jana hittat med sitt andra liv, en mening som detta energiknippe helhjärtat kommer fortsätta ägna sig åt.