Susan Krinsky | Patientberättelser | Hollister SE

Berättelser om triumf och inspiration

Hollisters inkontinensvård är engagerad i människor och vill förbättra deras liv. Det börjar med användardriven forskning och utveckling, i kombination med en långvarig tradition av tekniska framsteg och hängivna experter som förstår vikten av högkvalitativa sjukvårdsprodukter för att återfå och bibehålla självständiga liv. Följande berättelser kommer från verkliga medlemmar i gemenskapen kring Hollisters inkontinensvård – produktanvändare, vårdare och kliniker – som är engagerade i livet. Dessa mänskliga berättelser vittnar om vår vägledande princip: Människan först.

Susan Krinsky: Sjuksköterska inom inkontinensvård, USA

Mödrar har en förmåga att förutse vad som kommer att hända. Mödrar vet helt enkelt.

"Min mamma visste mer om oss än vi visste om oss själva", säger Sue. "Det gör hon fortfarande. Hon visste att jag skulle bli sjuksköterska, att min syster skulle bli lärare och att min bror skulle bli framgångsrik. Hon hade rätt i alla tre fall."

Sue jobbade som volontär på sjukhuset Fordham Hospital i Bronx när hon gick på gymnasiet. Hon upptäckte att det föll sig naturligt för henne att ta hand om andra. Inget avskräcker henne. Som volontär gav hon patienterna massor av uppmärksamhet, pratade med dem, sjöng för dem, lyssnade, uppmuntrade, kramade och var deras vän. Hennes mamma hade rätt. Sue var född till sjuksköterska.

"Det bästa sättet att förutsäga framtiden är att skapa den."

Vi behöver alla någon som tror på oss, särskilt när vi har svårt att tro på oss själva. Någon som inte bidrar med medlidande utan snarare med uppmuntran. Någon som ständigt utmanar oss. Sue är denna någon. Den iver och entusiasm och kunskap som hon medför till sitt yrke är lika mycket ett mått på hennes karaktär som på hennes livssyn.

Sue tog examen från high school vid 16 års ålder och var tvungen att vänta ett år (under vilket hon oväntat jobbade på Wall Street) innan hon var behörig att ansöka till sjuksköterskeutbildningen. Hennes första jobb som registrerad sjuksköterska var inom mödravården. Hon var 19.

"Jag visste att jag ville ha barn, så jag tyckte det var en bra idé att lära mig om spädbarn."

Efter det arbetade hon inom pediatrik. "Vid det laget hade jag två barn och jag behövde veta hur jag skulle ta hand om dem när de blev sjuka."

Sue har jobbat inom praktiskt taget alla områden som är möjliga för en registrerad sjuksköterska inom akutvården, inklusive telemetri, intensivvård och idag rehabilitering. Hon är en CRRN (Certified Rehabilitation Registered Nurse) på sjukhuset HealthSouth Sunrise Rehabilitation Hospital i Sunrise, Florida, ett jobb som hon haft de senaste 23 åren.

På inrättningens rehabiliteringsgym där hon jobbar är det full aktivitet. Fysioterapeuter, arbetsterapeuter och logopeder behandlar patienter med medicinskt komplexa neurologiska problem: hjärnskador, ryggmärgsskador och stroke. Stämningen präglas av beslutsamhet, hårt arbete och små segrar. En man som åtföljs av sin terapeut förmedlar djup koncentration – med sammanpressade läppar och fokuserade ögon sätter han en ostadig fot framför den andra och lär sig gå på nytt.

En ung pojke, fastspänd i en gångmaskin framför en helfigursspegel, tittar på medan maskinen rör hans ben för att trigga minnet av hur man går.

"Även om förmågan att gå är ett mönster som inte är inlärt och som är oberoende av minnet kan man trigga minnet genom visuella och fysiska påminnelser och på så sätt hjälpa kroppen att lära sig gå igen."

En kvinna som sitter vid ett bord kastar tillbaka huvudet och klappar händerna i triumf efter att ha klarat en snörningsövning.

År 2007 grundade Sue tillsammans med två unga män, Alex som är förlamad i benen och John som är förlamad från nacken och nedåt, stödgruppen Spinal Cord Injury Support Group (SCISG).

"Ingen kan tala till en stol som en annan stol."

Fyra år senare har gruppen, som träffas en gång i månaden, mer än 300 medlemmar.

Tack vare deras hårda arbete finns det nu stödgrupper i tre områden i södra Florida: Miami, Fort Lauderdale och Ocala.

Precis som Sue, som upptäckte sitt kall vid 14 års ålder, följer de aktiva deltagarna i stödgruppen ett inre kall att hjälpa andra. En smal ung man presenterar sig för gruppen och berättar om motorcykelolyckan som ledde till att han sitter i rullstol. "Det har gjort mig till en bättre människa", säger han. Även han har funnit sitt kall.

"Vi försörjer oss på det vi får, men vi skapar ett liv av det vi ger." – Winston Churchill

Sues kontor på SCISG är fullt av fotografier – "Här är 12 av oss från stödgruppen tillsammans med 60 volontärer utan funktionsnedsättning när vi gjorde tandemhopp med fallskärm för att samla in pengar till vår grupp" – priser – bland annat HealthSouth National Employee of the Year – tillkännagivanden – ett från borgmästaren i Sunrise som tillkännager att oktober är "Spinal Cord Awareness Month" (borgmästaren hjälpte för övrigt till när Sunrise Suns, ett oberoende rullstolsbasketlag som Sue hjälpte till att starta, grundades genom att donera $2000 for a chair and rallying others to do the same) – innumerable tchotchkes – including a key ring with a miniature toilet that makes a flushing noise when you press the tiny handle – clippings and sayings and gifts – above her desk hangs a small painting of a palm tree silhouetted against a canary yellow background, made and given to her by a patient (“When the person I’m talking to is stressed, I tell them to focus on it for a few minutes and breathe.”) – stacks of notebooks, piles of paperwork, a computer – and one lone plant – a spiralling Lucky Bamboo growing, as these plants do, against the odds.

Sue väljer att arbeta många timmar om dagen, inklusive de flesta helger. Hennes handlingskraftiga attityd smittar av sig på patienterna. "Att vårda handlar inte om att dalta", konstaterar hon. "Patienterna kan inte önska sig friska. De måste jobba för det." Hon pausar ett ögonblick och tillägger sedan eftertryckligt "De måste vilja jobba för det." Hennes ögon glittrar när hon ler, vilket hon gör nästan konstant. Sues dröm är att öppna ett Disability Resource and Recreation Centre i Broward County, Florida. Tack vare hennes ihärdighet kommer denna dröm säkert bli sann.

"Jag hade inte klarat det utan henne", säger Christine från Florida, vars kastanjebruna skönhet och uppenbara inre styrka inte avslöjar något om det fruktansvärda brott som begåtts mot henne, som krossade hennes ben – men inte hennes livsgnista – och gjorde henne förlamad från midjan och nedåt.

"Sue är min hjälte", säger Christine med beundran i rösten. "Nej", säger Sue, "du är min."