Besök vår produktkatalog för att hitta produkter du kan prova utan kostnad.
Begrepp som används i inkontinensvård och för inkontinensprodukter.
Antireflux
En konstruktion som förhindrar att urin rinner tillbaka.
Applikatorkrage
En plastguide som finns på vissa av Hollisters urindroppsamlare med inskärningar för tummen och pekfingret för att underlätta korrekt placering längst ut på penis.
Aseptisk intermittent kateterisering
Processen att utföra intermittent kateterisering med steril utrustning och föra in katetern på ett sterilt sätt. Det innefattar en steril produkt, färdig att använda, som kan föras in med handskar med en beröringsfri teknik (t.ex. Advance Plus intermittent kateter).
Bensalkoniumklorid
En antimikrobiell lösning som används för rengöring av urinrörets öppning före införande av en intermittent kateter. Lämnar inga fläckar på huden eller kläderna.
Kateterisering av urinblåsan
En procedur där en kateter förs in genom urinröret eller stomin i urinblåsan, vanligen i syfte att tömma urin.
Blåskontroll
Förmågan att kontrollera urinering.
Miktionslista
Ett formulär för att anteckna när man kissar eller läcker urin.
Kateter (urin)
En särskild typ av ihålig slang som förs in genom urinröret eller en stomi till urinblåsan för att tömma urin eller föra in läkemedel.
Kateterisering
Processen att föra in en slang i urinblåsan för att tömma urin.
Ren intermittent kateterisering
Processen att tömma urinblåsan med användning av en ren intermittent kateter. Det innebär att föra in och dra ut en kateter, oftast flera gånger per dag.
Slutet system
Hänvisar till en beröringsfri kateter i, eller kopplad till, en urinuppsamlingspåse. Vissa kateterar manipuleras genom påsen och förs genom en skyddande spets när de förs in i urinröret utan att de vidrörs direkt.
Kit för slutet system
Består av ett slutet system (kateter i, eller kopplad till, urinuppsamlingspåsen) och ibland andra tillbehör.
Färgkodad
På Hollister Incorporateds raka intermittenta katetrar är de konformade ändarna färg- och storlekskoordinerade så att katetrar kan organiseras efter storlek eller färg på konan.
Koppling
En enhet som ansluter förlängningsslangen till katetern eller urinpåssystemet.
Kontinens
Förmågan att kontrollera tidpunkten för och processen av urinering och/eller tarmrörelser.
Coudé-spets
En lätt böjning i kateterns spets som underlättar införandet av katetern förbi prostatan för en del män. Vissa produkter har en skåra vid konänden, eller en guidelinje på katetern, som vägledning under placeringen av katetern.
Extern kondomkateter
Enhet som fästs externt med olika häftor på penisskaftet i syfte att samla upp urin. Enheten måste anslutas med en slang till en urinuppsamlingspåse.
Yttre ringmuskel
En rund viljestyrd muskel som omsluter urinröret som öppnas och stängs för att hålla kvar eller tömma urin.
Förlängningsslang
En slang som ansluter en extern eller kvarliggande kateter till en urinuppsamlingspåse eller benpåse. Kan också fungera som en anslutning till en stomipåse eller såruppsamlare. Är oftast tillverkad av latex eller vinyl.
Dräneringshål
Ett ovalformat hål i införingsänden av katetern som underlättar tömning av urin från blåsan. Det finns oftast två dräneringshål som kan ligga mittemot varandra eller på olika avstånd från spetsen.
Urinpåse för kvinnor
En uppklippbar endels vinylpåse med en flexibel syntetisk barriär som fästs utanpå området kring urinröret/vulva eller perineum. Påsen ansluts oftast till en uppsamlingspåse vid sängkanten. En urinpåse för kvinnor används till sängbundna kvinnliga patienter.
Styv kateter
Hänvisar till urinrörskatetrar som är mindre böjliga.
Böjlig kateter
Hänvisar till böjliga urinrörskatetrar.
Flextend-barriär
En hudbarriär från Hollister Incorporated med speciella tillsatser som ger en starkare självhäftande försegling och är mer resistent mot nedbrytning av vätskor. Det rekommenderas inte att använda medel för hudrengöring under Flextend-hudbarriärer.
Foleykateter
En kateter som förs in i urinblåsan genom urinröret för kontinuerlig tömning av blåsan och som är ansluten till en uppsamlingspåse via en slang.
Storleksmåttet French
Förkortas Fr och anger storleken på ytterdiametern hos en rak eller kvarliggande kateter. 1 French = 1/3 mm
Kona
Den färgade änden som inte förs in på en intermittent kateter som underlättar vätskekontroll. Många tillverkare ger konan en färg som motsvarar kateterns specifika French-storlek.
Gelbehållare
En liten, blå, böjlig enhet fylld med smörjmedel som är unik för Hollister Incorporated och inbyggd i katetrarna Advance och Advance Plus. Katetern smörjs medan den förs genom den blå gelbehållaren på dess väg till urinröret.
Anamnes
En persons detaljerade sjukdomshistoria, med information som t.ex. befintliga sjukdomar, tidigare hälsoproblem, skador, läkemedel och kirurgiska ingrepp.
Hydrofil kateter
En kateter som smörjs när den kommer i kontakt med sterilt vatten eller saltlösning vilket minskar friktionen mot urinröret vid införandet.
Inkontinens
Förlust av kontrollen över tarm- och/eller blåsfunktionen.
Kvarliggande kateter
En böjlig slang som ständigt ligger kvar i urinblåsan för att tömma urin. Kallas även Foleykateter.
Infektion
Ett tillstånd som orsakas av förekomsten av bakterier.
Invändig klaff
Ett tunt extra latexmembran inuti Hollister Incorporateds latexpenisfodral för förlängd användning. Den invändiga klaffen förhindrar urin från att påverka kateterns häftande medel.
Insättningslinje
En färgad linje eller en upphöjd kant som sträcker sig över kateterns längd, särskilt coudé-katetern, och som underlättar placeringen av katetern. På Hollister Incorporateds produkter ger en skåra vid konan denna vägledning.
Intermittent kateter
En böjlig slang som används för att tömma blåsan efter ett regelbundet schema. Slangen förs in och tas ut vid regelbundna tidpunkter och ligger inte kvar. Används för självkateterisering.
Inre ringmuskel
En icke viljestyrd muskel som ligger vid urinblåsans öppning mot urinröret.
Njurar
Två bönformiga organ som ligger inne i kroppen på varsin sida om ryggraden och vars syfte det är att filtrera bort avfallsprodukter från blodet och att producera urin.
Njurbäckeninflammation
En urinvägsinfektion som även drabbar njurarna. Den kallas även pyelonefrit.
Latex
Ett material tillverkat av naturgummi, som kan orsaka allergiska reaktioner. Röda gummikatetrar och vissa penisfodral innehåller latex.
Benpåse
En platt plastpåse som man fäster vid benet för att samla upp urin från en kvarliggande kateter.
Fixeringsband för benpåse
Tygband som håller benpåsen på plats.
Smörjmedel
En vattenlöslig gel som appliceras på katetern för att underlätta införandet.
Extern urinpåse för män
En uppklippbar endels påse med självhäftande baksida. En urinpåse för män ansluts oftast till en uppsamlingspåse vid sängkanten och används av män med begränsad rörlighet.
Meatus
Öppningen av urinröret hos både män och kvinnor.
Neurogen blåsa
En atonisk eller instabil blåsa förknippad med ett neurologiskt tillstånd som t.ex. diabetes, stroke eller ryggmärgsskada.
Nokturi
När man vaknar på natten på grund av att man behöver kissa.
Icke-latex
Ej tillverkad av naturgummi, vanligen vinyl eller silikon för katetrar eller plast för uppsamlingspåsar. Minimerar risken för allergiska reaktioner mot latex.
Olivspets
En ovalt formad kateterspets som gör det lättare för kvinnor att hitta urinrörets öppning vid kateterisering.
Överaktiv urinblåsa
Ett tillstånd där blåsan ger täta urinträngningar som gör att man måste kissa ofta, vilket kan bidra till inkontinens.
Överrinningsinkontinens
Ofrivilligt urinläckage som inträffar när blåsan är överfylld (övertänjning av blåsan).
Bäckenbottenmuskulatur
Många små muskelgrupper som omsluter urinröret och rektum. De stödjer organen i bäckenet och bidrar till kontinensen.
Försmord kateter
Hänvisar till en kateter som smörjs genom aktivering av en hydrofil kateter eller genom att föra katetern genom en gelbehållare, eller en smord kateter i ett slutet system, eller en kateter i förpackning som innehåller en smörjmedelsförpackning som bryts för att smörja katetern innan förpackningen öppnas.
Prostata
Ett litet organ hos män som sitter nedanför blåshalsen och omger urinröret.
Skyddande spets
Ett speciellt konstruerat system på vissa intermittenta katetrar som förs in i urinröret för att förhindra att bakterier kommer in i urinvägarna genom att kringgå de första 15 mm av det distala urinröret.
PVP-I
Lösning med povidon-jod som används som ett antimikrobiellt desinfektionsmedel, som appliceras på urinrörets öppning före införande av en kateter. Kan lämna fläckar på kläder.
Reflexinkontinens
Ofrivilligt läckage av urin på grund av detrusorhyperreflexi och/eller ofrivillig avslappning av urinröret utan varning eller sensorisk medvetenhet. Detta tillstånd kan förekomma i samband med neurogena blåsrubbningar.
Reflux
Återflöde av urin från urinblåsan tillbaka genom urinledarna och ibland in i njurarna.
Ringlock
Lock på den skyddande spetsen på vissa av Hollister Incorporateds intermittenta katetrar som skyddar kateterspetsen. Ringen gör det lättare att ta bort locket, särskilt för personer med begränsad rörlighet i fingrarna.
Självkateterisering
När man själv tömmer urinblåsan med en intermittent kateter.
Storleksguide
Dessa halvcirkelformade mallar används för penisfodral och kan hjälpa till att fastställa diametern hos penis för att hitta en kateter som passar.
Mjuk kateter
En varsam, böjlig kateter med begränsad fasthet.
SoftFlex-barriär
En böjlig hudbarriär från Hollister Incorporated som formar sig kring runda och vissa oregelbundna ytor. Tillräckligt varsam för att avlägsnas efter 24 timmar eller kortare.
Rak spets
Hänvisar till den konformade, avrundade införingsänden hos en kateter.
Stressinkontinens
Ofrivilligt urinläckage i samband med fysisk ansträngning, t.ex. när man hostar, nyser, klättrar eller lyfter.
Suprapubisk kateter
En kateter som förs in genom huden ovanför blygdbenet och in i urinblåsan för kontinuerlig tömning av urin.
Ultraljud
En scanning som kan användas för att identifiera formen och positionen för urinblåsan och andra organ i buken.
Underaktiv urinblåsa
En urinblåsa med en alltför stor kapacitet som överfylls. Nedsatt känsel på grund av denna fyllnad resulterar i en blåsa som inte drar sig samman tillräckligt mycket, och små mängder urin droppar från urinröret.
Urinledare
Två ihåliga rör som för urinen från njurarna till urinblåsan.
Urinrör
Det rör i kroppen genom vilket urinen lämnar blåsan.
Trängningsinkontinens
Ofrivilligt urinläckage förknippad med kraftiga trängningar som man inte kan hålla emot.
Urinprov
En undersökning av innehållet i urin för att avgöra om det förekommer en infektion eller metabol sjukdom (t.ex. diabetes), och för att erhålla information om njurfunktionen.
Urininkontinens
Ofrivilligt urinläckage som objektivt kan påvisas är ett socialt eller hygieniskt problem.
Urinvägsinfektion (UVI)
En sjukdom orsakad av bakterier som kommit in i vävnaden i urinvägarna.
Urin
Flytande avfall som filtreras från blodet av njurarna.
Kristaller i urinen
Kristaller av salter och mineraler kan bildas i alkalisk urin. Alkalisk urin kan också göra det möjligt för bakterier att växa i urinblåsan, vilket kan leda till en urinvägsinfektion.
Urodynamik
Mätning av de funktionella sekvenserna i övre och nedre urinvägarna.
Tömning
Urinering.
Loading content...
Du lämnar nu Hollister Incorporateds webbplats och är på väg till en webbplats som inte hanteras av oss. Hollister Incorporated tar inte på sig ansvaret för innehållet på eller tillgängligheten för länkade webbplatser. Tänk på att länkade webbplatser kan ha en annan säkerhets- eller sekretesspolicy.