Kostföring efter en stomioperation

Alla kroppar är olika. Nyckeln till att känna sig mer som sig själv efter en stomioperation är att tålmodigt komma in i en rutin – särskilt när det gäller din kost. Här är några saker att tänka på.

Settling into a Diet Routine after Ostomy Surgery

Lär dig hur du kan dra fördel av en ny kostföring efter en stomioperation

När du kommer hem efter en kolostomi- eller ileostomi-operation kan du känna dig lite orolig. Men den goda nyheten är att en kostrutin kan hjälpa dig att känna dig mer bekväm.

Direkt efter operation: Stomiflödet är ofta löst eller flytande. Detta förbättras generellt med tiden. Det finns även många livsmedel som kan hjälpa till att tjockna din avföring.

Varje dag: Försök att dricka sex till åtta glas vatten för att undvika att bli uttorkad. Kontrollera om det finns regelbundna mängder klar eller blek, halmfärgad urin. Det betyder att du förmodligen har tillräckligt med vätska i kroppen. Om din urin är brun eller mörkgul ska du dricka mer vatten. Prata med sjukvårdspersonalen om eventuella kostrestriktioner.

Efter cirka sex till åtta veckor: Stomiflödet kommer att få en konsistens som förblir konstant. Fortsätt försöka nå rätt mängd vätska-, salt- och kaloriintag. Om du inte redan har gjort det bör du rådgöra med sjukvårdspersonalen om en kostplan som är anpassad för dig.

När du väl mår bättre: Vi är alla olika, så du kommer att börja känna dig mer som dig själv när din kropp är redo. När du mår bra och har fått in en rutin kan du börja prova dina favoritmaträtter. I allmänhet kan de flesta personer så småningom återgå till den kost som de hade före operationen med få, om ens några, begränsningar. 

Låt din kropp bestämma rutinerna: Alla kroppar svarar som sagt annorlunda på operation. Din livsstil är också unik. Måltiderna varierar till exempel från person till person och kan bero på sociala faktorer. Din kropp återhämtar sig från operationen på sitt eget sätt, så ha tålamod.

Låt dig själv komma in i en rutin och börjar du njuta av maten igen. Och tänk på att äta allt med måtta!

Visa eller skriv ut hela PDF-häftet: Att leva med en stomi: Hälsosam kost (på engelska)