Nyckeln till att ta hand om din stomi

Att lära dig att ta hand om din stomi är ett viktigt första steg i övergången till livet efter en stomioperation. Här är några grunder som kan hjälpa dig.

Keys to Caring for your Ostomy

När sjukvårdspersonalen säger att det är lämpligt kan du återuppta dina dagliga aktiviteter. Det kan ta tid, men så småningom vänjer du dig vid din stomipåse och lär dig hur du kan minimera dess inverkan på din livsstil.

I början är det viktigt att lära sig att praktisera goda vanor för stomivård, bland annat att regelbundet byta hudskyddsplatta (den del som sitter fast på huden). En välanpassad hudskyddsplatta skyddar huden från att bli irriterad av stomiutflödet.

Här är några grundläggande stomivårdstips:

  • Töm påsen när den är cirka en tredjedel till hälften full med stomiflöde eller gas.
  • Om du använder en rengöringsprodukt, se till att den inte innehåller oljor eller lotioner som kan störa hudskyddsplattans vidhäftningsförmåga
  • Skölj huden med vatten och torka den helt innan du applicerar en ny påse
  • När du har applicerat hudskyddsplattan ska du hålla den mot kroppen i 30–60 sekunder. Tryck och värme hjälper till att aktivera häftan. Kontrollera om det finns luckor och läckage.
  • Om du bär ett 2-dels bandage, försök sätta hudskyddsplattan i en vinkel och gör en diamantform, för en mjukare passform
  • Byt ut din hudskyddsplatta rutinmässigt. Du kommer så småningom att hitta det som är bekvämast för dig, men många byter det var tredje till var fjärde dag.

 

Om du upptäcker röd, brusten eller fuktig hud runt stomin, eller om påsen inte sitter på plats, ska du söka hjälp från din stomiterapeut. Undersök också din peristomala hud regelbundet för att säkerställa att den ser frisk ut och för att förhindra problem.

När du duschar eller badar kan du behålla din hudskyddsplatta och påse på plats, eller välja att ta bort dem en stund.